top of page
openingsuren
01 Wat zijn de openingsuren van de winkel?

​

​

De winkel is open van dinsdag t.e.m. zaterdag:  9u30 - 12u en van 14u - 18u00.

Op maandag 23 & 30 december zijn wij ook uitzonderlijk OPEN in de namiddag.

​
 

​

​

02 Waar is de winkel gevestigd?

 

​

Juwelier Mouton is gevestigd in de Ooststraat 32, 8630 te Veurne.

Het is niet alleen de moeite om onze prachtige collecties te komen bewonderen, maar Veurne zelf is beslist een bezoekje waard. Veurne ligt op zo'n 4 km van de Belgische westkust.

 

​

03 wat is het verschil tussen een juwelier en een goudsmid?

 

​

Het grote verschil zit hem in de vakkennis.
Een goudsmid bewerkt het goud en maakt er juwelen van. Een juwelier verkoopt enkel juwelen.
Een goudsmid kan dus perfect de klant behelpen met zijn herstellingen of nieuwe ontwerpen omdat hij nu precies weet waarom je een juweel beter op die manier maakt of hersteld, en dat is nu de sterkte van onze zaak.
Steve is een gedreven goudsmid en juwelier, startte zijn eigen zaak op in 1994, en met succes.

 

 

04 Wat is het verschil tussen diamant en briljant?

​

​

Diamant is de naam van het gesteente. Het is het hardste mineraal op aarde dat er bestaat.

Briljant is de naam van de slijpwijze. Een diamant kan dus briljant geslepen zijn.
Een ronde briljant geslepen diamant telt 57 vlakken, dit zelfs op diamanten van slechts 0,5 mm groot!

​

 

05 Is wit goud duurder dan geel goud?
 
​

Theoretisch is wit goud niet duurder dan geel goud. In beide identieke legeringen zit er evenveel zuiver goud en evenveel legering om het materiaal sterker te maken en een kleur te geven. Maar omdat fijn goud, dat uit de natuur ontgonnen wordt altijd geel is en te zacht is om er juwelen van te maken wordt er een legering toegevoegd.

En om gelegeerd wit goud perfect wit te maken worden deze gerhodineerd. Rhodium is een duur materiaal en voor dit proces wordt soms extra gerekend.

 

 

06 Hoe poets ik mijn juwelen alsof ze terug nieuw zijn?

​

 

Dit zal U helaas aan de vakman moeten overlaten. Wij kunnen uw gouden juwelen oppoetsen net alsof u ze nieuw aangekocht zou hebben. Hiervoor beschikken wij een zeer uitgerust atelier, en niet onbelangrijk, bij ons gaat niets de deur uit. Uw juwelen blijven in ons bezit tot dat u deze terug komt halen.

Indien U deze zelf wat wenst op te poetsen, gebruik dan een oude tandenborstel, wat kokend water, een scheutje ammoniak en wat dreft. Indien de diamanten of kleurstenen goed gezet zijn, zullen deze er heus niet uit vallen.

Opgelet, doe dit niet met parels!

 
 
07 Herstellen jullie zelf juwelen, of doen externe firma's dit?

​

 

Zoals u reeds in het vorige paragraaf kon lezen, is juwelier Mouton een gediplomeerde goudsmid. Wij beschikkend over een ruim atelier waar wij zelf alle herstellingen uitvoeren. Wij ontwerpen dus niet alleen nieuwe juwelen in eigen atelier, maar herstellen ook uw kostbare juwelen. U kan dus gerust zijn, uw juwelen blijven bij ons tot u ze terug komt halen.

 

08 Aansprakelijkheid
​

Wij zullen uw reparaties met de grootste zorg behandelen doch zijn wij niet aansprakelijk behoudens in geval van opzet of grove fout.

Reparaties van producten die niet door ons gemaakt zijn, worden naar beste kunnen, doch op volledige verantwoordelijkheid en voor rekening en risico van de klant verricht.

 

Eventueel door de klant gewenste verzekering van de ter reparatie afgegeven producten en/of nieuw ontworpen sieraden dienen door de klant en voor diens eigen rekening en risico te geschieden.

Indien de klant eigen materialen en/of stenen afgeeft die verwerkt of aangepast moeten worden dan draagt de klant zelf het risico voor bijvoorbeeld steenbreuk gedurende de werkzaamheden van juwelier Mouton. Gedragen juwelen met edelsteen brengen nu eenmaal risico met zich mee wanneer deze hersteld of aangepast moeten worden.

Dit komt omdat de edelstenen vaak onder spanning staan door het edelmetaal die ertegenaan gedrukt is. Deze spanning is helaas niet zichtbaar of meetbaar. Bij het aanpassen van het juweel kan de spanning toenemen waardoor er ook een hoger risico is tot breuk.

Gelukkig komt dit zelden voor maar toch dient de klant hier rekening mee te houden.

​

  

09 Is mijn horloge echt waterdicht?

​​

​

De term waterdichtheid wordt nogal eens verkeerd uitgelegd. Fabrikanten en leveranciers zijn hier niet altijd even duidelijk in. Veel mensen denken namelijk dat zij een horloge hebben dat altijd waterdicht zal zijn, zij hebben immers een waterdicht horloge gekocht. Dit is helaas niet juist! Een woordje uitleg:

 

Dichtingen in het horloge zijn onderhevig aan slijtage. Het rubber 'sterft' in de loop van de tijd waardoor het horloge kan gaan lekken. De snelheid waarmee het rubber veroudert is afhankelijk van de kwaliteit van het rubber en van de invloeden van buitenaf. Huidzuren , temperatuurverschillen,  parfum, vuil, zeepresten, chloor of zeewater hebben een slechte uitwerking op de dichtingen. Zelfs bij openen van het horloge voor een batterij wissel kan de dichting beschadigd worden zonder dat dit merkbaar is met het blote oog.

 

Wilt u uw horloge waterdicht houden, dan is het raadzaam om elk jaar en bij elke batterijwissel een waterdichtheidstest te vragen en indien nodig alle dichtingen te laten vervangen. Dit is kroon, kasttube, dichting van het glas en dichting van het deksel. Heeft u een horloge met veel drukknoppen (dus veel dichtingen) dan kan dit een dure onderneming worden, temeer omdat veel fabrikanten dichtingen niet los leveren en de knoppen volledig moeten vervangen worden. Bij sommige merken dient de volledige kast vervangen te worden, omdat de knoppen en/of dichtingen niet apart geleverd worden.

Hou er rekening mee dat een waterdichtheidstest slechts een momentopname is en geen enkele blijvende garantie biedt dat uw horloge ook waterdicht is/blijft.

​

 

10 Vanaf welke leeftijd zetten jullie gaatjes?
 
​

Wij zetten gaatjes vanaf 3 jaar. Uit 20 jaar ervaring geef ik de ouders de raad dit niet vroeger te doen. Vaak is het oorlelletje te klein of te dicht bij het kaakbeen waardoor men het oor gaatje niet altijd mooi in het midden kan zetten. Bovendien groeien de oortjes razendsnel waardoor men op latere leeftijd vaak teleurgesteld is omdat het gaatje door de vorm van het oor vaak verplaatst is.

In 90% van de gevallen worden gaatjes geprikt wanneer het kindje in de derde kleuterklas zit. Dat is de ideale leeftijd! Uiteraard hebben wij ook eenvoudige vormpjes voor volwassen personen, een tweede gaatje,...

​

Wij gebruiken het systeem van studex, hiermee schiet je geen gaatjes maar zet je gaatjes.
Het systeem is niet alleen zeer hygiënisch maar ook veel pijnlozer. Keuze uit vele vormpjes en kleurtjes. 

​

​

​

​

​

bottom of page